12-11-2012

(RTV Utrecht/PROVINCIE UTRECHT) - Vier mannen uit de provincies Utrecht en Limburg zijn maandag opgepakt op verdenking van illegale dierenhandel. Ze zouden een criminele organisatie vormen die wereldwijd opereert.

De politie doorzoekt bedrijven en huizen in Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland en Utrecht. Daarbij zijn tientallen zeldzame vogels in beslag genomen, waaronder neushoornvogels en muskaatvinken.

Justitie vermoedt dat de mannen veel geld hebben verdiend met hun handel en die winst hebben witgewassen. In de afgelopen weken vonden al doorzoekingen plaats in Oost-Europa, waarbij admistratie in beslag werd genomen.

 

gepakt met beschermde vogels

 

Beschermde vogels in beslag genomen

HILVERSUM - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft bij een Brabantse vogelhandelaar 116 vogels in beslag genomen. De man had 33 verschillende beschermde vogelsoorten in zijn bezit.

De 56-jarige man zegt een deel van de vogels zelf te hebben gekweekt. In een bos hing hij nestkasten op. In Nederland is het verboden om vogels te houden die in het wild gevangen zijn. De in beslag genomen dieren worden door de LID weer uitgezet in de natuur.

NVWA neemt beschermde vogels in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een particulier in gemeente Hilvarenbeek 11 beschermde inheemse vogels in beslag genomen.

 De 10 vinken en 1 zwartkop waren niet goed geringd, wat erop wijst dat ze in het wild zijn gevangen. De NVWA kwam de vogels tegen bij een reguliere controle op het adres.

 Alle vogels die in het wild voorkomen in de Europese Unie zijn beschermd. Alleen als deze dieren een passende gesloten pootring hebben, kan een eigenaar aantonen dat de dieren legaal zijn gekweekt en niet zijn gevangen.

 Vangen en bezit verboden

Zowel het vangen als het in bezit hebben van beschermde soorten is verboden volgens de Flora- en faunawet. verklaart de NVWA. De man is de vogels kwijt en krijgt een boete voor het houden van de dieren.

 De 11 vogels maken het goed en zijn naar een tijdelijk opvangadres gebracht. Als de situatie het toelaat, worden ze weer in de natuur vrijgelaten.

Nederlander smokkelde beschermde vogels

Een Nederlandse dierensmokkelaar is in Panama opgepakt. Hij had twintig vogels in de badkamer van een hotelkamer opgesloten. Het gaat om elf papegaaien, een toekan en acht parkieten. De dieren waren wild en het zijn beschermde diersoorten.

 De Nederlandse man werd opgepakt in bijzijn van een minderjarige jongen zonder identiteitspapieren. Het zou gaan om zijn zoon.

 De man kwam bij de politie in beeld toen hij bij de plaatselijke autoriteiten informeerde hoe het zat met de procedure voor de uitvoer van dieren. Toen hem werd gevraagd waarom hij zo geïnteresseerd was in deze procedure, liep hij weg.

 Er waren al eerder klachten binnengekomen bij een instantie die zich inzet om dierensmokkel te voorkomen. Een onbekende man zou langer dan een jaar dieren smokkelen. Volgens de politie waren de vogels bestemd voor Europa.

 De politie in Panama heeft de dieren in beslag genomen en is een onderzoek gestart naar de Nederlander

79 beschermde vogels in beslag genomen

HELMOND - In twee Helmondse woningen zijn dinsdag 79 beschermde vogels in beslag genomen. De vogels waren illegaal gevangen. De politie heeft twee Helmonders (24 en 43 jaar) aangehouden.

De actie was een samenwerking tussen het Handhavingsteam Buitengebied van de provincie Noord-Brabant, de regiopolitie Helmond Oost en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

 Enige tijd geleden vond het handhavingsteam zogenaamde mistnetten (netten geschikt om vogels te vangen) nabij de Beemdweg in Helmond. Dinsdag zag het team dat er ook daadwerkelijk vogels werden gevangen. Een van de mannen had tijdens zijn aanhouding een illegaal gevangen vogel bij zich.

Er zijn rietgorzen, geelgorzen, kepen, vinken, sijzen en barmsijzen en kneuen in beslag genomen.

Verdachte aangehouden voor wildvang beschermde vogels

NIJKERK - Het milieurechercheteam van de politieregio’s Gelderland-Midden en -Zuid heeft onder leiding van het Functioneel Parket dinsdagochtend 21 juni 2011 een 68-jarige man uit Nijkerk in zijn woning aangehouden op verdenking van overtreding van de Flora en fauna wet. Het vermoeden is dat de man beschermde en inheemse vogels heeft gevangen. Hij is in verzekering gesteld.

De man heeft zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan het vangen van allerlei in het wild voorkomende vogels. Nadat hij op verschillende plekken in de natuur nestkastjes had opgehangen en had gewacht tot er eitjes waren uitgekomen, heeft hij de vogeltjes geringd en heeft de vogeltjes voordat ze konden uitvliegen eruit gehaald. Als de jongen oud genoeg waren zouden ze zijn opgehaald, verder groot gebracht in volières. Het zou gaan om onder andere boomklevers en nachtegalen. De vogels kunnen afhankelijk van het ras enkele honderden euro’s opleveren. Verdachte heeft de afgelopen weken vermoedelijk meerdere vogels geringd en uit het wild weggenomen.

Het team heeft dinsdag direct na de aanhouding de woning van de verdachte, volières in Nijkerk en een loods in Nijkerkerveen doorzocht. Daarbij werden meerdere vogels in beslag genomen. De beestjes zijn ondergebracht in een vogelopvang. Ook werd tienduizenden euro’s aan contanten aangetroffen en in beslag genomen. De auto van de verdachte is ook in beslag genomen.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Er wordt nauw samengewerkt met de politieregio Utrecht en de Algemene Inspectiedienst.

Tilburger (74) voor de tweede keer betrapt met beschermde vogels

Door een tip van omwonenden is er in een schuur van een woning in de Bouwmeesterbuurt 151 beschermde ongeringde inheemse vogels aangetroffen. De agenten troffen in de schuur diverse kooien aan waarin 70 putters, 68 kneuen, 1 goudvink, 6 gele kwikstaarten en 6 geelgorzen.

Agenten van het Regionaal Milieuteam is donderdagmiddag wezen kijken en trof de vogels in verschillende kooien en men trof ook verboden vangmiddelen, waaronder vogelklemmen en lijmstokken. De vogels zijn in beslag genomen en na determinatie (soort vaststellen) weer vrijgelaten.

Tegen de bewoner wordt proces-verbaal in zake de Flora en Faunawet opgemaakt. En nu maar hopen dat hij niet weer in de fout gaat. In maart ging hij ook al de fout in: toen had hij 151 beschermde vogels in kooien in zijn schuur. En kreeg toen een proces-verbaal, maar dit heeft geen indruk op hem gemaakt en is voor de tweede keer in de fout gegaan.

Politie pakt vogelhouder Groesbeek

GROESBEEK - De politie heeft donderdag een 58-jarige inwoner van Groesbeek aangehouden voor overtreding van de Flora en Faunawet. De man had meerdere beschermde inheemse vogels in huis.

De man werd aangehouden tijdens een milieucontrole, waarbij ook volières werden bekeken. In de volière van de man zagen de agenten een ongeringde vogel. Vanuit de woning klonk nog meer gefluit. Daar vonden de agenten goudvinken, sijzen en putters. De beschermde vogels zijn in beslag genomen.

De verdachte is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

LID neemt 25 vogels in beslag

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in de gemeente Lingewaard 25 beschermde inheemse vogels in beslag genomen, omdat ze niet de juiste pootring hadden. De eigenaar krijgt hier proces-verbaal voor.

Het gaat onder meer om sijzen, groenlingen en vinken. De beschermde vogels mogen alleen gehouden worden als ze in gevangenschap geboren zijn. Dat kan aangetoond worden met een pootring. De pootringen bij de in beslaggenomen vogels waren niet in orde. De LID kwam de vogels op het spoor na een melding dat de eigenaar de vogels uit het wild zou vangen. De inspecteur van de LID heeft geen vangplaats aangetroffen.

Dezelfde inspecteur heeft met de eigenaar van een visvijver in de gemeente Buren afgesproken dat een net over zijn vijver binnen een week weggehaald wordt. In het net waren minimaal tien vogels verstrikt geraakt, met de dood tot gevolg. En in de gemeente Neerijnen werden in een volière meerdere mussen aangetroffen die niet geringd waren en dus niet in gevangenschap gehouden mogen worden. Volgens de eigenaar waren de mussen per ongeluk in de volière gevlogen toen deze een keer open had gestaan. De eigenaar heeft de mussen hun vrijheid teruggegeven

Beschermde vogels in beslag genomen

In Nederland bestaat er een levendige handel in beschermde inheemse vogelsoorten. Dit is verboden en daarom steekt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) er een stokje voor. De Inspectiedienst heeft in Rosmalen samen met het Regionaal Milieu Team van politie Brabant-Noord een grote 'vangst' gehad: vijf grauwe gorzen, 18 Europese kanaries, zes ortolanen, een kruisbek, twee sijzen, 68 kneuen, 16 kleine putters, vier staartmezen, 34 groenlingen, vijf vinken, vier kleine barmsijzen, zes grote putters, vijf geelgorzen, een keep en twee fraters.

Handelaren vangen de vogels uit het wild en verkopen ze vervolgens door. In sommige gevallen zijn de vogels voorzien van een vervalste pootring om de indruk te wekken dat de vogels legaal worden gehouden. Het vangen en houden van beschermde vogelsoorten is een overtreding van de Flora- en Faunawet en dus strafbaar

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb