Piet Katsman

Mijn waterslagers.

 

Kanaries kweken doe ik voor de zang, maar ook voor de kleur. Ik vind het prachtig om grote gele vogels te kweken.

Waterslagers zijn daar zeker geschikt voor, ze zijn groot en zingen prima. Jammer dat de meeste vogels mat geel van kleur zijn.

Sinds een aantal jaren heb ik mij gespecialiseerd in het kweken van intensief gele waterslagers en dat lukt tot op heden prima.

Ook op de verkoop van zangkanaries aan particulieren heeft het een gunstige uitwerking.

Veel mensen kiezen een intensief gele goede zanger boven een licht gele vogel.

De selectie van kweekvogels wordt er wat moeilijker door, want naast de zangkwaliteiten, moet men ook letten op de kleurcombinatie van de kweekkoppels.

Paar een kort bevederde intensief gele vogel aan een lang(er) bevederde schimmel of melige partner. Intensief maal intensief geeft jongen waar je bijna door de veren heen kunt kijken en kan zelfs lethaal zijn, waarbij de vrucht al in het ei afsterft.

Een kampioen geel intensieve waterslager kweek ik op deze manier niet, maar er zijn wel manieren om de vogel zo geel moegelijk te krijgen.

Het geel bezit wordt geïntensiveerd door de stof lutheine. Deze stof komt voor in raapzaad, boerenkool, broccoli, paardenbloemen en onkruidzaad.

6 weken voor het begin van de kweek start ik met extra lutheine.

5 kgkanarievoer wordt gemengd met 2 kg raapzaad en ½ kg onkruidzaad. De vogels eten het prima en de jongen worden er goed mee gevoerd.

In de keukenmachine rasp ik 150 gram broccoli en meng dat met 300 gramstandaard eivoer.

Dit mengsel dient een tweeledig doel: het bevordert het doorkleuren van de vleugel en staartpennen en het wordt door de ouders prima gevoerd omdat er vers groenvoer in zit.

Als de jongen 6 weken oud zijn stop ik met lutheine rijk voer en ga over op lutheine arm voer.

De vleugel- en staartpennen zijn volgroeid en de vogel begint aan de jeugdrui.

Als ik door ga met lutheine rijk voer wordt de jonge vogel niet egaal geel, maar vlekkerig geel rond de kop en op de rug.

5 kg kanarievoer wordt nu gemengd met 1 kg witzaad en1 kg gebroken haver.

Na de jeugdrui is hij/zij mooi egaal geel.

 

Door de gebroken haver kweek ik ook een mooie grote vogel.

Omdat er in de buurt van mijn woonplaats geen zangwedstrijden worden gehouden, zend ik de mooiste gele vogels in op onze onderlinge TT, met als resultaat elk jaar weer een gele waterslager met 90 en zelfs 90+ punten.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb