Ring verloren, wat dan?

 

Ring verloren, wat dan?

Kweken met soorten die beschermd zijn, vraagt behalve de verzorging behoorlijk wat extra inspanning van de liefhebber. Voor veel soorten is een vergunning vereist, sommige soorten moet je verplicht ringen met een vaste voetring en weer andere (de inheemse vogels bijvoorbeeld), moeten zelfs geringd worden met speciale ringen.

Onder andere de vogelbonden geven ringen uit speciaal voor inheemse beschermde vogels, cultuurvogels worden deze genoemd, vroeger was de term wildzang. Iedere liefhebber weet of hoort te weten dat je die vogels alleen mag houden als ze geringd zijn met zo'n speciale ring. Op deze manier probeert de overheid het vangen uit het wild tegen te gaan; dat mag gewoon niet meer!

Kwekers van deze vogelsoorten hebben uiteraard de correcte ringen al lang voor het kweekseizoen begint in huis. Alle jongen worden geringd met voor elke soort de voorgeschreven maat ring, van het juiste jaar en met het eigen persoonsgebonden kweeknummer er op.

Toch gaat er wel eens iets mis.
Ook bij de liefhebber die volledig voldoet aan alle eisen en regels kan het gebeuren; een jong verliest in het nest zijn ring.
Als dit pas na een paar dagen opgemerkt wordt, veel soorten houden niet van nestverstoring, heb je een probleem. Een beschermde vogel zonder ring, dat kan niet, dat mag niet. Wat dan?

De ervaringen die een vogelliefhebber o.a. in het blad van de NBvV liet plaatsen, leert het volgende. Als het u overkomt, neem dan direct contact op met het ministerie (Landbouw, Natuur en Visserij) en vraag om een Aanvraagformulier bezitsontheffing. Daarnaast dient u bewijs te overleggen dat het hier om een eigenkweek jong gaat, dit kan o.a. door proces-verbaal te laten opmaken door de plaatselijke politie.
Ook alle vormen van aanvullend bewijs zijn nuttig, zoals foto's, getuigen, etc.

Het verbaal èn het overige bewijsmateriaal stuurt u samen met het ingevulde aanvraagformulier terug naar het ministerie, samen met de andere vereiste bijlagen (deze staan vermeld op het formulier).

 

Alleen op deze manier kunt u een ongeringde cultuurvogel voor 5 jaar laten legaliseren.

De kosten voor deze legalisatie bedragen 100 euro leges. Het aanvraagformulier kunt u ook downloaden van de website van het ministerie:

 

Aanvraagformulier bezitsontheffing

Maak jouw eigen website met JouwWeb