Zonlicht bij kanaries

 Zonlicht bij kanaries

Wat doet het zonlicht met mijn vogels?

Kleurkanaries, wel of geen zonlicht....... of beide ??

De meeste vogelkwekers weten het, of hebben uit jarenlange ervaring ondervonden dat onze vogels in een volière aan kleurverlies onderhevig zijn, in de bevedering en/of in de hoorndelen.

De oorzaken kunnen zijn;

Het voedselaanbod

De inwerking van het zonlicht

De huisvestiging (in mindere mate)

Wij kanariekwekers hebben hier ook mee te maken. Meer zelfs dan menig liefhebber zich kan indenken.

Het zal niet de eerste keer zijn dat een goede/perfecte vogel (van kleur en tekening) in de kortst mogelijke tijd teruggebracht is naar een vogel van 87 á 88 punten.

Toch wel erg jammer, temeer als dit voorkomen had kunnen worden.

Wat had de liefhebber hier dan aan kunnen doen ? Nu, bij de meeste liefhebbers zal het voedsel geen probleem meer zijn daar tegenwoordig de zaadkwaliteit erg goed is en ook gehouden wordt.

Wat betreft de huisvesting zijn nog erg veel verschillen op te merken. De reden is, dat niet iedereen de mogelijkheid heeft een goed vogelverblijf op de juiste locatie te bouwen.

De ligging en de lichtinval in het vogelverblijf spelen een grote rol en hier is, mijn inziens, toch wel iets aan te doen.

Voor de plaats van het vogelverblijf zou men rekening moeten houden met het soort vogels dat men wil gaan houden in deze volière.

Met andere woorden, houd rekening op welke manier het zonlicht binnenvalt.

Want dat is wat ik wil vertellen in dit artikel.

- Sommige vogels moeten veel zonlicht hebben! -

- Sommige vogels mogen geen zonlicht hebben! -

Vogels die zonlicht vragen zijn:

Alle vogels in de zwartreeks.

Alle lizards (postuurvogel)

Groen-zwart-brons opalen.

Verder de vogels die in combinatie zijn met bovenvermelde kleuren.

De vogels krijgen hierdoor de vereiste donkere hoorndelen en het zonlicht zal ook het nog resterende bruine pheaomelanine verminderen.

Om bepaalde vogels nog donkere hoorndelen te laten krijgen kan men gezonde zwarte aarde gebruiken in de volières. Ook kan men spelen met het zonlicht bij bepaalde vogels.

Ik zou u aanraden bijvoorbeeld Agaten ook enige tijd in het zonlicht te plaatsen, want hier zou het restje bruine pheaomelanine, zeker bij intensive vogels,

wel eens verminderd kunnen worden, zoniet weggaan tussen de tekening en in de flanken Dit zal dan zeker weer punten winst opleveren op de T.T.

Maar ...... plaats ze niet te lang, want dan kan er weer een opbleking ontstaan en ook een verkleuring van de hoorndelen tot gevolg hebben.

Het is dus dikwijls kiezen of delen, maar het kan lonend zijn en het is het proberen waard! Blijf wel opletten!

Vogels die geen zonlicht vragen zijn:

Alle isabelvogels in alle kleurslagen.

Alle bruinfactorige vogels.

Albino's

Lutino's

Rubino's

Roodfactorige vogels in de vetstofreeks.

Als men deze vogels in het zonlicht plaatst zal de kleur zeker en vast gaan verbleken.

Bij alle bruine en Isabelle zullen de pennen in vleugels en staart gaan opbleken.

Met andere woorden, een goede bruine en of Isabel, die in het zonlicht wordt gezet, zal een slechte vogel gaan worden in een erg korte tijd.

Alle ino-vogels zijn erg gevoelig voor het felle zonlicht en het kan zelfs leiden tot oogontstekingen en of blindheid van de vogel.

Dus zorg ervoor dat de bovenvermelde soorten niet in het zonlicht worden gehouden en/of geplaatst. De vogels wat donker houden is aan te bevelen.

Slot: - Je ziet dat er bij bepaalde soort vogels T.T. punten te verdienen zijn door de vogels op de juiste plaats te zetten met het juiste lichtinval.

Het is maar dat je het weet,. Sta er eens bij stil, 88 of 89 punten is mooi, ja, maar 91 en of 92 (kampioen) levert toch wat extra op.

Vind je ook niet? Veel succes ermee en let op deze kleintjes.

Succes.  Van Gils Wout:

       (verboden artikels over te nemen zonder toestemming van de auteur van het artikel)

                                    

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb